SPORTS FISIOTERAPIST

VODIČ ZA PREHRANU DJECE I MLADIH SPORTAŠA

 

Zajednica sportova Primorsko goranske županije drugu godinu za redom organizira Tjedan sportskog usavršavanja.

18.09.2018. u predavaoni Ekonomskog fakulteta u Rijeci, predstavljen je "VODIČ ZA PREHRANU DJECE I MLADIH SPORTAŠA" autora: Branimira Maričevića, Nevena Martinovića, Mihaele Dujmović i Danijele Lisac.

Nazočne je u ime Zajednice sportova pozdravio tajnik Darko Ivošević koji je i najavio Vodič kao novi poduhvat u edukaciji svih čimbenika u sportu.

 

 

Nagrade za životno djelo ZS PGŽ

 

Zajednica sportova PGŽ je 7. veljače 2018. u Bakru proglasila najbolje sportaše Županije za 2017. godinu.

Pored sportaša svake godine se dodjele nagrade za životno djelo. Ove godine laureati su bili: Željko Kosanović iz košarke, Vjekoslav Sardelić iz rukometa i Miroslav Medač iz odbojke.

Nagrade za životno djelo došle su u prave ruke, a posebno ću naglasiti dr. Miroslava Medača koji je ujedno osnivač i prvi Predsjednik UZDUŠ-Rijeka, kojeg mnoge generacije sportaša pamte kao vrsnog sportskog liječnika, onoga koji je davao zeleno svjetlo dali se mogu natjecati.

Imao sam sreću da sam sa svom trojicom laureta neposredno radio i bio dio njihovih sportskih karijera.

 

50.OBLJETNICA KOŠARKAŠKIH  SELEKCIJA GRADA RIJEKE I ZAGREBA 1995. SA ŽELJKOM KOSANOVIĆEM-FRNJOM

RUKOMETNI JUNIORSKI VICE PRVACI HRVATSKE 2008 SA VJEKOSLAVOM SARDELIĆEM-MIŠOM

DR.MIROSLAV MEDAČ I BRANIMIR MARIČEVIĆ U TRENUCIMA OPUŠTENOSTI

OSNIVAČI UZDUŠ-RIJEKA, DR.MIROSLAV MEDAČ PRVI PREDSJEDNIK, BRANIMIR MARIČEVIĆ PRVI DOPREDSJEDNIK, DR.SANDI STOŠIĆ PRVI TAJNIK

Stručno predavanje UZDUŠ-Rijeka-29.ožujak 2017.

Poštovani kolege i štovatelji športske medicine, UZDUŠ je održalo svoje prvo ovogodišnje stručno predavanje i prvi puta da fizioterapeuti nisu bili predavači. Koliko je to dobro za struku ostavljam da procijeniti sami.

Prvo predavanje održao je dr.Damir Raljević sa temom: "Iskustva u organizaciji zdravstvene skrbi na Europskim sveučilišnim igrama Zagreb-Rijeka 2016."

Više puta tijekom svojeg predavanja dr.Raljević je naglašavao o velikoj ulozi fizioterapeuta u sveukupnoj akciji.

 Drugo predavanje je održao dr.Neven Martinović sa temom: "Kinesiology taping kod sportskih ozljeda za i protiv?".

Tema koja je pokrenula dobru raspravu nakon predavanja, gdje su fizioterapeuti mogli dosta govoriti o ovoj temi.

 Na koncu predavanja kao tajnik UZDUŠ izvjestio sam članstvo o aktivnostima UZDUŠ od posljednjeg predavanja koje je održano u svibnju mjesecu 2016.

 Nas trojica od prvog dana u UZDUŠ : dr.Neven Martinović, moja malenkost i dr.Sandi Stošić, sada već 21.godinu.

 

Seminar za fizioterapeute i liječnike HUZDUK, Vodice 10. - 12. lipnja 2016.

Ove godine održan je seminar HUZDUK-i za sve fizioterapeute i liječnike pri košarkaškim klubovima.

Predavači na ovogodišnjem seminaru i njihova predavanje:

1.Sandi Stošić: "ISTEZATI ILI NE ISTEZATI-GDJE SMO SADA?"

2.Dean Mistura: "ULOGA ISTEZANJA U PREVENCIJI I LIJEČNJU ŠPORTSKIH OZLJEDA"

3.Tomislav Vlahović: "OZLJEDE RUČNOG ZGLOBA U KOŠARCI"

4.Jurica Rakić: "BOLNA STANJA KUKA I NATKOLJENICE"

5.Hrvoje Šimić: "UDARNI VAL-NAŠA ISKUSTVA"

6.Marko Bogović: "AUTOMATSKI DEFIBRILATOR"

7.Boris Radić: "OZLJEDE PERIFERNIH ŽIVACA U SPORTU"

8.Mario Josipović: "OZLJEDE U PODRUČJU LAKTA"

9.Branimir Maričević: "35 GODINA FIZIOTERAPEUTSKOG DJELOVANJA U SPORTSKOM KLUBU-TEME I DILEME"

 

10.Branka Matković: "SUDJELOVANJE ČLANOVA HUZDUK- i U IZDAVAŠTVU" 

U sklopu seminara održana je redovna godišnja Skupština HUZDUK-i, na kojoj je za novo četverogodišnje razdoblje izabran dugogodišnji član i doajen sportske medicine dr. Marko PRENĐA iz Zadra.

 

Stručni predavanje UZDUŠ-Rijeka 24.svibnja 2016.

Poštovani prijatelji športske medicine i ove stranice,UZDUŠ je održao svoje predavnje pred ljetnu pauzu, na kojem je nazočio dio članstva koji svojim trudom i izrazitom voljom čuvaju ovu Udrugu bez fige u đepu.Na samom početku Predsjednik dr. Nenand Bićanić pozdravio je sve nazočne, zaželio dobro predavanje predavačima, te predstavio moju malenkost kao prvog predavača.

1.Branimir Maričević: "ULOGA FIZIOTERAPEUTA U TIME-OUTU"

Teško je govoriti sam za sebe,ali ovo je jedna od onih mojih tema koja bi trebala interesirati svakog onoga kolegu, koji želi biti dio jedne športske ekipe, poglavito košarkaške.

2.Nebojša NIKOLIĆ,dr.med.:"ZDRAVSTVENI RIZICI ZA SPORTAŠE NA OI-RIO 2016. - DALI JE OLIMPIJADU U RIU TREBALO OTKAZATI"

Svojim izuzetnim predavanjem i slideovima zorno je pokazao i otkrio što sve očekuje športaše prilikom dolaska u Rio, poglavito športaše na vodenim športovima. Mjere epidemiološke zaštite nisu još na takvoj razini da se može očekivati da će ovo takmičenje proći bez ikakvih posljedica. Posebno se osvrnuo na prisutnost svespominjanog virusa ZIKA.

Nakon iscrpnog predavanja dr.Nikolića, članstvo se nastavilo družiti uz domjenak kojeg su uobičajeno priredili naši predavači.

Stručno predavanje UZDUŠ-Rijeka 5.travnja 2016.

Poštovani prijatelji športske medicine, obaviještavam Vas da je UZDUŠ održao svoje redovno predavanje, na kojem su nazočili liječnici športske medicine, fizioterapeuti oni koji su izravno involuirani u športu, kao i oni koji to tek žele i u konačnici športski treneri.

Na početku tajnik UZDUŠ fizioterapeut Maričević je pozdravio nazočne, zaželio dobar rad, predstavio predavače i teme njihova predavanja.

 1.mr.sc. Aleksandar Sandi STOŠIĆ dr.med.:"MIŠIĆNE OZLJEDE"

 2.vft. Dean MISTURA: "LIJEČENJE MIŠIĆNIH OZLJEDA"

 Po okončanju predavanja i rasprave, tradicionalno druženje nastavljeno je uz domjenak kojeg su nam priredili predavači. Hvala im.

 

TERAPIJA UDARNIM VALOM

Ustanova fizikalne terapije i rehabilitacije pri Domu zdravlja-Rijeka u kojoj djelujem kao fizioterapeut, opremljena je novom terapijom, "udarnim valom".

Udarni val ili shockwave terapija nova je tehnika u fizikalnoj terapiji koja se koristi u rješavanju mnogih kroničnih i akutnih procesa u organizmu, a največi učinak ima u rješavanju bola!

Osim fizioterapije, ortopedije, koristi se i kod sportskih ozljeda.

Time je Dom zdravlja-Rijeka postao centar u kojem se mogu sve te ozljede rješavati.

Moje dugogodišnje stremljenje u opremanju i poboljšanja uvjeta pružanja cjelovite usluge sportašima, je konačno urodilo plodom, time je zaokružena kompletna oprema (laser, magneto terapija TENS, UZ) i nadam se da će sportaši koristiti ove usluge.

Za edukaciju u rukovanju novim BTL-ovom opremom bila je zadužena Poliklinika dr. Blaženke Nekić iz Zagreba, gdje je praktični dio demonstrirala kolegica Marina.

BTL je predstavljao gospodin Željko Grmuša.

 

 

 

TEČAJ ODRŽAVANJA ŽIVOTA UZ UPOTREBU VANJSKOG DEFRIBILATORA

20.12.2014.Katedra za anestezuiologiju, reanimaciju i intezivno liječenje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci održalo je jednodnevi tečaj osnovnog održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora.

Tečaj se održao u Kabinetu vještina - Simulacijski centar u Sveučilišnom kampusu na Trsatu

Tečaj je vodio Boban Dangubić, dr.med. anesteziolog, ujedno i liječnik HNK Rijeka.

Tečaj je namijenjen liječnicima i fizioterapeutima riječkih sportskih klubova.

Iznenadna srčana smrt na sportskom terenu danas je nešto što se, nažalost, ne događa rijetko.  Postoje brojni razlozi zašto se takve stvari danas dešavaju više nego prije desetak godina. Zato se treba usmjeriti velika pozornost pravodobnih i ispravnih reakcija zdravstvenih djelatnika koji dežuraju na sportskom terenu. To je bio cilj ovoga tečaja.

Tečaju je nazočio i mladu reprezentativac i prvotimac HNK Rijeka Ivan Močinić, koji je naglasio da je velika stvar ukoliko igrači znaju da im u bilo kojem trenutku na terenu mogu prvu pomoć uvijek pružiti oni zdravstveni djelatnici koji su uvijek nazočni na treninzima i takmičenjima.

Tečaj jednodnevnog karaktera sastojao se od predavanja i praktičnih vježbi scenarija srčanog zastoja, a polaznici su nakon završenog tečaja dobili i certifikate o uspješnom završenom tečaju. Tečaj su pored dr. Dangubića provodili stručnjaci Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intezivno liječenje KBC Rijeka koji su instruktori ERC-a (European Resuscitation Coucil), koji inače uz tečajeve osnovnog (BLS - AED), održavaju i tečajeve za trajnu edukaciju liječnika, odnosno tečaj uznapredovalog održavanja života (ALS)  te tečaj zbrinjavanja traume (ETC).

5. godina www.branimirpag.webs.com-a

 

Danas se navršava pet godina od kada je predstavljena stranica www.branimirpag.webs.com.

Petogodišnjica je tu! Ovaj projekt je bio još jedan izazov za mene i športsku medicinu sveukupno. Osim što sam htio predstaviti sebe i svoje djelovanje kroz 32. godine neprekidnog rada u športu, želja mi je bila predstaviti i sve one ljude koji su uz mene u ovom gradu pa onda i šire, dali svoj veliki doprinos športskoj medicini.

Do sada je stranicu posjetilo 3470 posjetitelja, mnogi postovi su popračeni uz fotografije, neki su ostavili i svoje impresije i podrške, na tome im hvala, jer je to bio podstrek za daljnji rad. Ništa nisam forsirao.

Pored svega uvijek sam redovno izvještavao o aktivnostima Udruga u kojima djelujem, Udrugi zdravstvenih djelatnika u športu – Rijeka i Hrvatskoj udrugi zdravstvenih djelatnika u košarci.

Bilo bi dobro da se možemo počastiti rođendanskom tortom, ali biti će vremena i za to.

Prije pet godina upustio sam se u bespuća ovog globalnog svijeta predstavljajući svima da i u ovom kutku naše planete postoje ljudi koji sversdno sebe daju na usluzi športu, pa makar to bilo i u medicini.

Dragi športski medicinari i svi oni koji me podržavate u ovom poslu – Sretna godišnjica !

Stručno predavanje UZDUŠ-Rijeka 6.studenog 2013.

U organizaciji Udruge zdravstvenih djelatnika u športu-Rijeka u prostorijama Riječkog sportskog saveza održano je stručno predavanje uz sljedeće predavače i njihova predavanja:

1.Boban Dangubić, dr.med.: "IZNENADNA SRČANA SMRT I MJERE KARDIOPULMONALNE REANIMACIJE NA SPORTSKOM TERENU."

2.mr.sc.Neven Martinović, dr.med., Denis Dobravac fizioterapeut: "ŠPORTSKO MEDICINSKI DISKONT."

3.Branimir Maričević ft. & mr.sc.Nenad Bićanić, dr.med.: "OBAVIJESTI O RADU UZDUŠ I HDŠM."

U prvom predavanju dr. Boban Dangubić je u svom nadahnutom predavanju govorio o izuzetnoj sportskoj temi, kojom se na žalost sve češće susrećemo na športskim terenima. Dr. Boban Dangubić je klupski liječnik HNK Rijeka koji je svoj naglasak stavio da bi prije svih trebalo educirati fizioterapeute u radu sa defibrilatorima, jer su oni ti koji su na svim treninzima i prvi koji mogu pružiti prvu pomoć unesrećenom športašu.

Nešto kasnije smo vidjeli i demonstraciju na lutki.

U drugom djelu su dr.Neven Martinović i fizioterapeut Denis Dobravac izvjestili nas što ima novoga u športskoj medicini.

Na kraju je tajnik fizioterapeut Branimir Maričević izvjestio nazočne o radu UZDUŠ u protekloj godini.

Predsjednik dr. Nenand Bićanić je također kazao nekoliko riječi o radu UZDUŠ, o zadacima koji su pred nama, zaželjevši svima sve najbolje za nadolazeće Blagdane i da se vidimo u sljedećoj kalendarskoj godini sa novim predavanjem.

1. FESTIVAL RUKOMETA    Poreč; 3.  - 6. 05.2012.

Od 3. do 6. svibnja Poreč je ugostio 1. Festival rukometa. Tako se na jednom mjestu okupilo više od 1500 rukometaša i rukometnih djelatnika. Zato je festival zamišljen kao mjesto susreta cjelokupne rukometne obitelji. Doduše, festival je ove godine bio bez ženskog djela, međutim rukometno vodstvo naglašava da se to iduće godine neće desiti.

Poreč je tako ugostio više od 600 rukometnih trenera, i 250 sudaca koji su polazili seminar kako bi osigurali licence za sljedeću natjecateljsku sezonu.

Zdravstveni djelatnici u rukometu nisu organizirani kao u košarci, koja ima svoju Udrugu kao stalnu članicu Saveza i na istom načelu organizira seminare za dobivanje licenci, o čemu detaljno izvješćujem na portalu. Zasigurno bi zdravstveni djelatnici u rukometu, upotpunili ovaj festival da su, nazočili i organizirali se na način kako je to u košarkaškom sportu. Primjer zdravstvenih djelatnika u košarci trebao bi biti osnova ka osnivanju udruge unutar rukometnog sporta.

Što kazati o samoj završnici Kupa za rukometaše. Finale je unaprijed bilo rezervirano za Croatia osiguranje i Nexe. Moj Zamet se potrudio do učini iznenađenje i pobjedom nada favoriziranim Nexeom ušao u finale Kupa hrvatske za rukometaše. Zamet je zaslužio pobjedu prikazanom igrom, o čemu su izvještavali svi mediji. Zamet niti u finale nije pokazao lošu utakmicu, premda su igrači bili potrošeni polufinalnim susretom, a protiv Croatia osiguranja više se nije ni moglo.

 

Oni su izborili finale, čuče: Golik, Lončarić, Mrakovčić, Đurica, Hrvatin, Vučko

stoje: Stevanović, Kačanić, Čuturić, Kružić, Ćosić, Vujić, Kovačević, Sakić, trener: Kurbanović, tehniko: Černeka, fizioterapeut:Maričević,

 Branimir Maričević sa pokalima

 

Za kraj moram naglasiti da je ovo moj treći final-four sa riječkim sportašima. Dva sa košarkom i ovaj potonji sa rukometom. Izuzetno sam ponosan što sam bio dio te cjeline.

 Slavlje nakon finalne utakmice.

Više možete pogledati u galeriji fotografija.

HUZDUK - Vodice 11. i 12. lipnja 2011.

Hrvatski Športskomedicinski Vjesnik, 2011; 26: 122-123 donio je u svom najnovijem broju izvješće dr. Ive Vidovića o već tradicionalnom seminaru za sve zdravstvene djelatnike u košarkaškom sportu, koji je održan u hotelu "Olympia" u Vodicama.

 

dr. Ivo Vidović navodi da je ovom seminaru nazočilo 88 liječnika i fizioterapeuta što predstavlja rekordan posjet od prvih početaka institucionalnog djelovanja.

dr. Ivo Vidović je u daljnjem takstu nabrojio sve predavače i njihove teme predavanja. Za moje predavanje dr. Ivo Vidović navodi sljedeće:

-"Treba istaknuti da je naš redovni učesnik seminara fizioterapeut Branimir Maričević zainteresirao sudionike svojim izlaganjem o ulozi fizioterapeuta u time-outu poglavito bazirajući ga na svom dugogodišnjem vlastitom iskustvu."

 dr. Ivo Vidović je članak završio da je na završetku zatvaranja seminara usljedila podjela Potvrdinica i prigodnih poklona. Za napomenuti je da je i ovom prigodom održana redovna izvještajna skupština HUZDUK-a.

REKORDNI SEMINAR HUZDUK-A

"Hrvatska Košarka" je časopis koji donosi najvažnije vijesti iz hrvatske košarke, pa je tako u svom broju za srpanj mjesec 2011., objavilo članak:"Rekordni seminar HUZDUK-a"; autora Josipa Čalete.

Josip Čaleta je u opsežnom izvješću ovogodišnjeg seminara Hrvatske udruge zdravstvenih djelatnika u košarci, koji se tradicionalno održava svake godine u Vodicama, u lipnju mjesecu,dao naglasak na značaj klupskih liječnika i fizioterapeuta u košarkaškim klubovima, kao važan kotačić na putu do športskog uspjeha.

U vodičkom hotelu Olympia ove godine nazočio je rekordan broj učesnika, devedeset  šest, od čega dvadeset fizioterapeuta.

O mojem predavanju autor Čaleta je zapisao sljedeće: posljednje predavanje bilo je vrlo dinamično i zanimljivo-Branimir Maričević je govorio o ulozi fizioterapeuta u tajmautu. Tu je zastupljen vrlo veliki niz segmenata koji s tribina možda izgledaju nebitno, no za igrače su vrlo važni. Prema njegovim riječima, fizioteraput mora biti koncentriran tijekom cijele utakmice i pratiti potrebe igrača, pratiti njihovo ponašanje tijekom igre da bi imao rješenje za sve što im treba kada su na klupi.

Sa ovog dvodnevnog seminara brojni nazočni su odnjeli bogata iskustva pomoću kojih će sigurno olkšati sportski put košarkaša u svojim klubovima, zaključio je na kraju svojeg članka Josip Čaleta.

ZDRAVSTVENI VODIČ ZA MLADE SPORTAŠE

Pet je godina od izlaska "Male knjižice za veliki učinak" kako je u predgovoru  Vodiča napisao dr.Sandi Stošić, specijalista ortoped i športski liječnik, autora dr.Nevena Martinovića i fizioterapeuta Branimira Maričevića. dr.Sandi Stošić u Predgovoru dalje ističe: "O autorima treba reći da su dugogodišnji, aktivni i 'prekaljani' sportsko-medicinski djelatnici, aktivisti, stručnjaci, promotori i učitelji o čijoj vrsnosti više od ovog pisanog slova mogu reći njihova svakodnevna stručna pregnuća i rezultati u prevenciji i liječenju brojnih generacija sportaša. 'Spoj', suradnja odnosno zajednička djelatnost liječnika i fizioterapeuta u sportskoj medicini daje sinergično najbolji učinak na sportskom terenu, a ovime ću posvjedočiti kako je to učinjeno i pisanjem ovog djela.

Još nekoliko bitnih izvadaka iz Predgovra Vodiča:

1.Ovo je rijetka publikacija u kojoj su na razumljiv, logičan i svima prihvatljiv način s jedne i stručan, sažeto detaljan, sveobuhvatan i zanimljiv način s druge strane, prikazane praktički sve važne teme iz sportske medicine.

2.Ovaj će Vodič itekako dobro doći svakoj zdravstvenoj službi u svakom klubu, selekciji (do reprezentativnih), svakom sportskom djelatniku u radu s mladim sportašima, a siguran sam kako će rado obitavati i u džepu sakoa vođa puta sportskih kolektiva i u trenerkama mnogih trenera.

SADRŽAJ VODIČA:

1.PREVENTIVA

2.SPAVANJE I POČINAK

3.JUTARNJA AKTIVNOST ORGANIZMA

4.OSOBNA HIGIJENA SPORTAŠA

5.SPORTSKA OPREMA

6.SPORTSKE OZLJEDE I OŠTEĆENJA

7.ZDRAVA ISHRANA

8.OPORAVAK

9.PUTOVANJE U ZEMLJI I INOZEMSTVU

10.OPĆI PROGRAM ZAGRIJAVANJA I ISTEZANJA

Vodič je izdala Udruga zdravstvenih djelatnika u športu-Rijeka, pod pokroviteljstvom Zajednice sportova Primorsko Goranske Županije, prigodom 10. obljetnice Udruge.

dr.Sandi Stošić je u svom završnom djelu Predgvora napisao sljedeće: "Ne dvojim: drugo će izdanje biti još sadržajnije i iznova usklađeno s vremenom izlaženja i traženja njegovih korisnika. Na kraju ovog predgovora ono što je sigurno: mladi sportaši su (konačno!) dobili svoj ZDRAVSTVENI VODIČ ('medicinsko-športski GPS') i više se neće moći izgubiti u bespućima medicinske struke!"

Autori su pripremili za tisak drugo prošireno izdanje, koje će svjetlo dana ugledati koncem godine, kada Udruga zdravstvenih djelatnika u športu-Rijeka slavi svojih 15. godina djelovanja.