SPORTS FISIOTERAPIST

O mojem sportskom djelovanju

 

 

Branimir Maričev rođen u Gradu Pagu na istoimenom otoku, 31. srpnja 1961. od majke Marice rođ.Festini i oca Mate Maričevića.

Osnovno školovanje završava u svom gradu, srednju medicinsku školu u Rijeci i višu školu (nije diplomirao) pri medicinskom fakultetu u Rijeci.

Svoju športsko medicinsku, karijeru započinje 1981. u košarkaškom klubu «Šibenka» iz Šibenika. Odrađuje sezone 1981/82, 1982/83, 1983/84.

Po povratku u Rijeku nastavlja raditi u košarkaškom klubu «Kvarner», sezonu: 1984/85, 1985/86, 1986/87.

Godine 1987. priključuje se u rad sa ŽKK «Rijeka» koja je navedene godine, izborila plasman u 1.jugoslavensku ligu, i dvije natjecateljske sezone, 1987/88, i 1988/89 ostala u tom rangu takmičenja. Sa košarkašicama Rijeke ostaje do kraja sezone 1991/92.

1992. godine polusezonu radi u NK «Rijeka» što je ujedno i zadnje jugoslavensko prvenstvo u nogometu.

Sa ŽKK «Rijeka» dočekuje osamostaljenje svoje domovine, i u novo osnovanom prvenstvu, košarkašice Rijeke ostvaruju svoj najbolji rezultat u povijesti kluba, plasman na final-four košarkašica održanom u Rovinju 1992. godine.

Mladom košarkaškom reprezentacijom hrvatske, 8. prosinca 1991. što je ujedno i "PRVI SLUŽBENI" nastup jedne košarkaške selekcije nakon osamostaljenja, nalazi se u Faenzi (Italija) na jakom košarkaškom turniru, kojeg reprezentacija hrvatske i osvaja.

Sa odbojkašicama Rijeke nastupa u njihovom prvom službenom nastupu u novonastaloj državi u kupu CEV-a u Ateni 1992.

Nakon toga vraća se ponovno košarci. 1993/94. prvo u svom matičnom klubu KK «Kvarner-Croatia Line». Sezonu 1994/95 i 1995/96 u novom košarkaškom klubu pod imenima KK»Jadrankolor» i «Kantrida Rijekaceste». Sa ovim klubom nastupa i na završnici kupa hrvatske što se održao u Dubrovniku 1995.

            Sezoni 1996/97. radi sa rukometašima Zameta, nakon što se u klub vraća njegov najveći rukometaš Valter Matošević, sa osvojenom Olimpijskom zlatnom medaljom u Atlanti. Sa njime dolazi i najbolje lijevo krilo svijeta Irfan Smajlagić-Pipe.

            Sezona 1997/98 vraća se u košarkaški klub «Croatia Line», svoj matični Kvarner. Sa tim klubom koji je svake godine mijenjao ime po sponzoru, osvaja treće mjesto u prvenstvu, što je najbolji plasman toga kluba u povijesti, i jednoj od najjačih petorki tog kluba u povijesti (Kus, Baždarić, Štimac, Mance, Štemberger). U klubu ostaje do 2003. godine.

            Sezonu 2003/04, 2004/05, radi sa rukometašicama «Zameta».

            Od sezone 2005/06 do danas radi u muškom rukometnom klubu «Zamet». Sa kadetima «Zameta», postaje viceprvak države iz ekipe čija tri igrača postaju juniorski prvaci svijeta, (Černeka, Kozina, Vučko).

 U današnje je vrijeme nezamisliv ijedan športski klub bez obzira na nivo takmičenja bez usluga fizioterapeuta. Odmah treba razjasniti da se fizioterapeut često netočno naziva i uvrštava u masere, a razlika postoji u edukaciji. Fizioterapeuti su stručno educirani zdravstveni djelatnici srednje ili više stručne spreme. Područje njihova rada izvire iz edukacije u kojoj su zastupljena znanja iz: kineziologije/kineziterapije, fizikalne medicine, rehabilitacije i raznih oblika masaža. Tko je zapravo onda “športski fizioterapeut” i gdje fizioterapeut može steći potrebna znanja iz športske medicine po čemu bi se razlikovao od ostalih fizioterapeuta. Edukacija iz športske medicine u redovnom školovanju je manjkava, štoviše osim invalidskog športa druga znanja iz športske medicine se ne dobiju, što je vidljivo pri dolasku na “radno mjesto” klupskog fizioterapeuta na kojem se obično odmah ne snalaze u opsegu koji se od njih očekuje. Trebalo bi naglasiti da bi fizioterapeut u klubu trebao biti “profesionalno” što je naročito važno za one klubove koji ostvaruju vrhunske športske rezultate.

Razni tečajevi i seminari iz športske medicine, kojih organiziraju udruge za športsku medicinu, jedina su mjesta (osim literature) gdje mogu proširiti svoja znanja iz športske medicine da bih svoj rad u športu mogli bazirati na suvremenim saznanjima i doktrini športske medicine.

Time omogućavamo da fizioterapeuti koji rade u športu dobiju i onaj pridjev “športski fizioterapeut”.

Zato se njihova uloga i zadaci u športskom klubu rijetko nalaze metodološki nabrojeni i opisani a što ovisi i o samom klubu, djelatnicima u Upravi i stručnom stožeru, a naročito o klupskom liječniku. Često im okvir daju i mogućnosti i športske želje samog kluba, a realno je opseg sveden negdje između ovih želja i stvarnih stručnih potreba.

Na ovoj ću stranici prezentirati, sva skupljena dugogodišnja iskustva i sazrijevanja, koja sam naučio, radeći u športskoj medicini kako u nizu klubova i reprezentaciji tako i u različitim športovima. Ovom sam web stranicom pokušao dati prikaz najosnovnijih zadataka i uloga fizioterapeuta u športskom klubu, te popuniti prazninu koja postoji u našoj športsko-medicinskoj stručnoj literaturi. Moj rad uvijek je bio izložen strogom sudu kako samih športaša koji se nakon športske ozljede žele što prije vratiti športskim aktivnostima, tako i športske javnosti koja uvijek očekuje zdravog i spremnog športaša. Vjerujem da će i ova web stranica biti izložena istom sudu. Ova web stranica, osim što je u prvom redu namjenjena kolegama fizioterapeutima, ona će jednako tako dobro poslužiti klupskim liječnicima i svima onima koji žele nadopuniti svoja znanja iz športske medicine.